Be that Elsa!

1 september 2020 - ‘Be that Elsa and let it go!’ Deze zin gebruik ik vrij vaak. Er gebeuren namelijk zo veel dingen om je heen waar je geen invloed op hebt of moet willen hebben. De kunst is om deze dan ook los te laten en niet ‘van jou’ te laten zijn. Is dat makkelijk? Nee, dat is super, super moeilijk.

De afgelopen weken heb ik ook weer meerdere mooie lesjes gehad in trainen hoe je Elsa kunt zijn. Voor degene onder ons die geen idee hebben wie Elsa is: Er is een Disneyfilm genaamd Frozen waarin Elsa, de hoofdpersoon en natuurlijk prinses, leert dat je dingen los moet laten om verder te kunnen. De kern is dat je niet overal verantwoordelijk voor bent en dat je niet bang moet zijn om los te laten. Uiteraard hoort hier ook een prachtig liedje bij met de titel ‘Let it go’.

Zelf ben ik zo’n type die zich nogal makkelijk verantwoordelijk voelt voor nou ja, eigenlijk bijna alles. Helemaal niet handig, want soms zijn dingen gewoon niet van jou (of van mij dus in dit geval). Een voorbeeldje om duidelijk te maken wat ik bedoel:

Afgelopen weken had ik een paar hele belangrijke (online) vergaderingen. Ons hele team had zich goed voorbereid. Alles was getest en werkte, maar natuurlijk niet op de dag zelf. De techniek liet ons de eerste dag meteen in de steek.

Je kunt dan twee dingen doen, of je kunt heel erg gaan balen en de vergadering er onder laten lijden of je kunt loslaten, de schouders er onder zetten en overgaan op plan b (wat er niet was, maar wat wel ter plekke bedacht werd).

Misschien is er ook een derde optie en dat is een beetje van beiden. Want ondanks dat we het met z’n allen meteen hebben opgepakt en het een prima vergadering was met veel positiviteit, baalde ik er wel enorm van.

Vervolgens heb ik na de vergadering de situatie geanalyseerd voor mezelf en kwam tot de conclusie dat ik moest loslaten. Ik kan bijvoorbeeld de internetverbindingen over de hele wereld niet sturen. Dus voor de volgende vergadering was ik nog beter voorbereid, ook op plan b. De techniek was wederom niet van plan mee te werken en plan b trad in werking. Ik kreeg er geen stress van, ik baalde niet, ik liet los en ging door.

Er gebeuren zo veel dingen om je heen die niet binnen jouw macht liggen en dan heb ik het niet alleen over techniek. Het leven gebeurt terwijl je andere plannen maakt en jij bent dus niet verantwoordelijk voor datgene waar je geen invloed op hebt.

Wil dat zeggen dat je jezelf er dan zomaar aan moet overgeven? Nee dat zeg ik niet, in tegendeel. Door los te laten wat niet van jou is, kun je aan de slag met dat waar je wel invloed op hebt. Dan ga je vooruit en kom je ergens.

Dus… BE THAT ELSA! En zing uit volle borst: Let it go, let it gooooo

Heb jij Frozen al wel eens gezien?

- Jazeker!

- Nooit gezien, maar misschien moet ik dat toch eens doen…

- Zeker niet van plan om te gaan kijken

#bethatelsa #letitgo #inspiratie #vankiezelnaarkei #groeicoach

717FA0F0-DE4F-478E-845B-BF7A9618B13E.jpeg